usjussi

Tampereen Tuomiokirkon huippu-urkuri - Henri Hersta päätti lähteä Helsinkiin

Henri Hersta on niin kotimaassa kuin kansainvälisestikin tunnettu huippu-urkuri, jonka Tampereen tuomiokirkkoseurakunta löysi edesmenneen Matti Hannulan seuraajaksi. Hersta on erityinen Bach- tuntija muusta puhumattakaan. Kirkkokonsertit loppuun myytyjä.

Nyt tuomiorovasti Olli Hallikaisen ja Henri Herstan napit ovat menneet vastakkain ja Helsinki vie Herstan Temppeliaukion kirkon kanttoriksi.

Kiista johtui Hallikaisen ja Herstan välillä siitä, että polulaarimusiikki mm. Juicen konsertit ovat Hallikaisen mukaisesti sitä, jolla kirkot täyttyvät. Totta, kohta kai siellä on heavy rockiakin. Hersta taiteilijana on käsitykseni mukaisesti tinkimätön kuten Matti Hannulakin musiikin valinnan suhteen.

Suuri menetys Tampereelle ja voitto Helsingille.

Onneksi olkoon  Helsinki !

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

No paloi Turkukin ja Tampereen tuomiokirkkoseurakunnasta lähti Sulo Saarits Helsinkiin, mutta aina on joku tullut tilalle.

Käyttäjän usjussi kuva
Heikki Karjalainen

Seija

Hersta ehti vasta haistelemaan tuomiokirkon parvea ja tunnustelemaan urkujen koskettimia. Valitettavaa.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

En nyt kuitenkaan tiedä Herstan lähdön syytä enkä siksi ota sen enempää kantaa.

Käyttäjän usjussi kuva
Heikki Karjalainen

Asiahan on monialainen ja minä en ole siinä mikään mestari, enkä ole mikään kirkollinen ihminen muutenkaan, mutta urut ja urkumusiikki ovat yksi minun lempiasioitani. Asia, mikä kismittää on kirkollinen eripura sisäisesti. Ja se, että Tampere menettää huippu-urkurin Henri Herstan.

Eiköhän Tampereellakin riitä tilaa erilaisille musiikkimauille. Itse olen aika vapaamielinen, counrty, cospel, jazz, Juicekin ja niiden tyyppiset ok. kirkossa. Heavyn paikat olkoon muualla. Kirkot on rakennettu akustisesti sopiviksi rauhallisuuteen, lauluun, perinteisille akustisille soittimille ja erityisesti uruille. Monet orkesterisovitukset menevät puuroksi.

Nämä kiistat ovat yleisiä eri kirkkopiireissä. Lahdessa on samoista asioista "tapeltu" jne.., vaikka Lahti on yksi Suomen luovimmista musiikkikehdoista.

Lahden Ristin kirkossa on esitetty Kalevi Kiviniemen värikkäitä urkuimprovisaatioita, Chaplinin mykkiä elokuvia urkusäestyksineen- mahtavaa ! Lasse Pöysti saarnatuolista lausui "metsänhaltijan" Kiviniemen urkusäestyksellä- mahtavaa ! Nämä Lahden Kansainvälisillä Urkuviikoilla.

Toivon, että musiikkitaiteellisesti tinkimättömät taiteilijat ja päättäjät sovittavat ajatuksensa yhteen.

Käyttäjän seppaeo kuva
Oskari Seppänen

Olisi mukava käydä kuuntelemassa lahjakkaan kanttorin konserttia luonnollisessa elinympäristössään, ehkä muutaman muun ammattimuusikon kanssa orkestraamassa. Sillä lailla paremmin lähentyisin minäkin kirkkoon kuulumattomana tuota julkista tilaa. En todellakaan Samuleja tai Loireja haluaisi mennä katsomaan.