usjussi

Savonlinna, Suomen Monaco, miksi?

Tänä vuonna vietimme siellä viikon pääosin musiikin parissa. Mutta miksi Suomen Monaco?

Sen tekee kuukauden mittaiset oopperajuhlat 8.7.-6.8. kansainvälisine vieraineen sekä ydinkeskustan ympäröimät vesistöt. Casinon vierassatama täynnä hulppeita huvipursia, sellaisiakin kuin Kimi Räikkösen omistamatkin. Vesiyhteydet Saimaalta laajalle Itä-Suomea ja, vaikka kanavaa pitkin maailmalle. Puruvesi, Pihlajavesi, Pyhäjärvi, jne..

Ei Helsingissä, Turussa eikä Tampereella näe tällaista kokonaisuutta koskaan.

Jokainen oopperapäivä avataan juhlallisesti klo 10 torin vieressä olevalla Ravintola Waahdon ulkoterassilla, jota juontaa maanmaino musiikin ammattilainen Aarno Kronvall.

Avauksessa on yhteiskunnallinen esitys polttavimmista asioista mm. OAJ:n Olli Luukkainen, arkkiatri Pelkonen jne, yhteiskunnallisa vaikuttajia. Sitten korkeatasoinen musiikkiesitys. Jokaisen oopperapäivän julistaa avatuksi osallistuva teemahenkilö. Terassi on niin suosittu, että satamäärin kuuntelijoista joutuu seisoskelemaan ulkopuolella. Osallistuimme kolmeen näistä.

Tori vilisee tuttuja, laajasti tunnettuja kotimaisia kuin ulkomaisia vierailijoita.

Me keskityimme nyt Kerimäen Kirkossa esitettyyn Schubertin romanttiseen as-duuri messuun, jonka esitti Savonlinnan 60-henkinen oopperakuoro, Lapin laajennettu kamariorkesteri, sopraano Katereyna Kasper, mezzosopraano Niina Keitel, tenori Tuomas Katajala, basso Tuomas Pursio ja kokonaisuutta johti energinen kapellimestari John Storgårds. Maailman suurin puukirkko on akustisesti huippuluokkaa.

Oli valtava vain tunnin kestävä elämyksellinen kokemus.

Ei ollut kiinnostusta keskittyä muihin asioihin, joten "Raatikaisen tuutti" oli lähes kiinni netteineen.

Alla ranskalainen versio:

https://www.youtube.com/watch?v=KyZVSblKlOM

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (13 kommenttia)

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Siitä on jo vuosia, kun oopperajuhlilla kävimme. Ehkä joskus pitää uudistaa vierailu. Näen kyllä kavereiden pävityksiä sieltä. Kesäistä ohjelmaa riittää ja ihanasti myös kesäsäitä. Joskus oli Olavinlinnassa katsojilla kylmät oltavat, nykyisin on paremmin.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Onko siellä nykyään joku lämmitys? Huopa ympärillä tuli aikanaan istuttua ja sitten totesin että nyt riitti.

Käyttäjän usjussi kuva
Heikki Karjalainen

Paremminkin siellä tulee kuuma. Kylmälläkin ja sateisella kesäkelillä siellä pärjää. Edelleenkin näkee joillakin huopia- meitä on vilukissoiksi ja kuumakalleiksi.

Käyttäjän MattiJuhani kuva
Matti Loikkanen

Olen käynyt Savonlinnan opperajuhlilla useasti.

Upeaa musiikkia, upeassa ympäristössä ja kun sitten ohjelman loputtua kävelee linnasta hämärään, tyyneen ja kuulaaseen kesäyöhon, tuntuu kuin olisi paratiisissa!

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Tuo Schubertin As-duuri-messu on vaikuttavaa musiikkia ja maailman suurimman puukirkon akustiikka upea siellä Kerimäellä.

Kävin Savonlinnassa jo 1970-luvulla haastattelemassa Ylen ulkomaanlähetyksiin mm. Martti Talvelaa ja Kim Borgia. Kuulin myös Aulis Sallisen "Ratsumiehen" tuoreeltan. Sittemmin v. 1990 sain oopperoiden lisäksi seurata täydellistä auringonpimennystä.

Tänä vuonna kävin kuuntelemassa Italian Ravennan taitelijoiden esittämän Verdin viimeisen oopperan "Falstaff". Tein myös festivaalijohtaja Jan Strandholmin haastattelun, jonka voi kuulla näiden ohjeiden avulla:
Tietokoneella ja kännykällä voi kuunnella maailman suurimman
maahanmuuttajaradion Australian valtion SBS Radion suomenkielisen
lähetyksen, jota olen avustanut jo yli 20 vuotta. Ohjelmaa toimittaa Sydneyssä Karl Mattas, joka on tällä hetkellä
lomalla Suomessa. Kesätoimittajana Sydneyssä on Michaela Lauren.

Tässä Timo Uotila haastattelee Savonlinnan festivaalijohtajaa Jan Strandholmia maailmankuulusta oopperajuhlasta:
http://www.sbs.com.au/yourlanguage/finnish/fi/cont...
Koko lähetyksen voi kuunnella tästä: http://www.sbs.com.au/yourlanguage/finnish/audiohi...
SBS Radiolla on myös Facebook-sivut:
https://www.facebook.com/sbs.finnish?fref=ts

Savonlinnan 1912 aloittaneet oopperajuhlat ovat tärkeä osa Suomi-brändiä.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Torstai-iltana kannattaa ehdottomasti katsoa Yle Teemalta klo 18:55 Savonlinnasta suorana lähetyksenä Janácekin vaikuttava ooppera "Kuolleesta talosta". Se perustuu Dostojevskin omaelämäkerralliseen romaaniin.

Oopperan jälkeen tulee vielä Kantapöytä-keskustelu Savonlinnasta. Sellainen tuli muuten jo keskiviikkoiltana ja on varmaan vielä katseltavissa ja kuunneltavissa Yle Areenasta.

Käyttäjän usjussi kuva
Heikki Karjalainen

"Kuollut talo " /johtajana Tomáš Hanus on rajua kertomusta maailmanmenosta. Kuuntelin esittelyä Waahdon terassilla. Vaativaksi esityksen tekee laulajille tsekin kieli, myös suomalaisille. Mutta Hanus kiitteli suomalaisia oopperatähtiä tästäkin paneutumisesta.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Ensimmäinen näytös katsottiin ja kuunneltiin "Kuolleesta talosta". Se riitti. Sen verran tuo tunnelma vaikutti. Vankilamiljöö ja tarinat eivät ihan tämän päivän tunnelmiin istuneet.

Käyttäjän mattiosaisa kuva
Matti Säisä

Itse olen oopperoiden suurkuluttaja, oma Savonlinnani on youtube, isoruutuinen telkkari ja hyvät äänentoistolaitteet.

Savonlinnaa voi tosiaan luonnehtia Suomen Monacoksi, yhtenevyyksiä on kalleus ja mahdollisuus nähdä julkkiksia, näyttytyä itsekin paremmissa piireissä, se on hienoa. Aika monet kai kutsuttuina, sponsori maksaa viulut. Saatan hyvinkin olla väärässä kun epäilen että paikalla on paljon väkeä joilla ainoa kosketus oopperaan on juuri tämä vuosittainen spektaakkeli. Vähän sama juttu kuin aito jazz harrastus ja Kirjurinluoto.

Toivottavasti palavasti elävästä oopperasta nauttiva ei pahoita mieltään skeptisyyteni vuoksi ja ihan hyvä jos myös osoittaa epäilykseni vääriksi.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Ilta kului television ääressä Savonlinnan oopperajuhlien merkeissä. Saimme nähdä Yle Teemalta suorana lähetyksenä Leos Janácekin oopperan Kuolleesta talosta. Suomalaiset laulajat tekivät teoksen upeasti alkukielellä tshekiksi. Se oli varsin lohdutonta katseltavaa mutta ei pelkkää historian painajaisunta.

Pahoinpidellyt vangit ovat ikävä kyllä yhä vielä totista totta, eivät mitään pelkkää historiaa 150 vuoden takaa Dostojevskin päiviltä. Sikäli tuollainen oopperan aihe on karmeudessaan tarpeellinen muistutus siitä, että maailma ei ole valmis vaan jopa pahempi paikka kuin tässä teoksessa.

Tsaarien aikana Dostojevski joutui mielipiteidensä vuoksi tyrmään odottamaan kuolemaantuomiota. Samanlaisia dostojevskeja meillä on kymmenittäin tämän päivän Turkissa, pahemmista diktatuureista nyt puhumattakaan.

Televisio on mainio keksintö. Sen avulla pääsemme etupenkistä seuraamaan kenties maailman kalleinta taidemuotoa. Ei tarvita pääsylippua eikä varsinkaan kallista hotellihuonetta "Suomen Monacosta".

Käyttäjän usjussi kuva
Heikki Karjalainen

Matti Säisä on osittain oikeassa. Mutta niin tai näin, on erittäin mukavaa vierailla siellä ainakin vuosittain. Mutta myös omista henkilökohtaisita syitä, sukulaiset, tuttavat ja muut kaverit ja "Suomen kaunein ympäristö" tietyillä silmälaseilla katsottuna.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Matti Säisä arveli #9, että monet käyvät Savonlinnassa jonkinlaisella vuosittaisella bisnesmatkalla tai muodon vuoksi, "koska se on hienoa kyldyyriä".

Festivaalijohtaja Jan Strandholm kuitenkin kertoo, että yritysten bisnesmatkat ovat nyt huonoina talousvuosina vähentyneet mutta tavallisten kansalaisten matkat vastaavasti lisääntyneet niin että festivaalin kävijämäärät ovat pysyneet korkeina.
Tässä Timo Uotila haastattelee Savonlinnan festivaalijohtajaa Jan Strandholmia maailmankuulusta oopperajuhlasta:
http://www.sbs.com.au/yourlanguage/finnish/fi/cont...
Koko lähetyksen voi kuunnella tästä: http://www.sbs.com.au/yourlanguage/finnish/audiohi...

Tuon Janácekin "Kuolleesta talosta" -oopperan ajankohtaisuus tulee ilmi päivittäin. Nytkin olemme saaneet kuulla uutisissa, että Indonesiassa on toteutettu muutaman huumeiden salakuljetuksesta kiinni jääneen kuolemantuomio. Ja kymmenkunta odottaa teloitusta. Joukossa on ollut myös ulkomaalaisia, mm. Australiasta. Dostojevski sai sentään armahduksen ennen teloitusta.

Käyttäjän usjussi kuva
Heikki Karjalainen

Savonlinna yrityksineen tekee tilin juuri kansainvälisesti tunnettujen oopperajuhlien vuoksi. Parasta Suomi-brandin tunnetuksi tekemistä laatutasolla, jonne monet palaavat säännöllisesti. Monet muut kaupungit odottavat vain joulupukkia.