usjussi

Historialliset kirkot tuhon listalla ?

Poltetaan tai puretaan historiaamme- kirkkoja

Miksi tämä hyppäsi silmilleni, vaikka en ole ns. kirkkoihminen muuten kuin, että rakastan niitä.

Lähihistoriamme on täynnä murheellisia kirkkotuhoja-purkamisineen ja tuhopolttamisineen. En niitä lähde tässä kertaamaan- ainoastaan Porvoon Tuomiokirkon melkein onnistunut tuhopoltto, jonka näimme aamulla parvekkeeltamme. Siitä palosta muistona paanun kekäle.

Kuitenkin kirkkokansa on sen verran sitkeää porukkaa, että savuaville raunioille nousee aina uusi, kuten hyvänä esimerkkinä Tyrvään uusi kirkko.

Sitten tulevat nämä kulttuurihäväistykset, kun rakentamisvimmassa purettiin merkittävää historiallista kauneutta. Tässä Tamperelainen purettu rukoushuone:

https://fi.wikipedia.org/wiki/Luterilainen_rukoushuone_(Tampere)

Lahden Ristin kirkon alta purettiin vanha kirkollinen helmi ja tilalle tuli Alvar Aallon nykyinen muotovalio. Kai tämäkin puretaan kohta rahanpuutteen vuoksi:

https://fi.wikipedia.org/wiki/Ristinkirkko

Valkeakoskella kirkkoneuvosto esittää kauniin monumentin purkamista, että tontti saataisiin myytäväksi muulle rakentamiselle:

https://www.aamulehti.fi/uutiset/kirkkoneuvosto-paatti-osaltaan-valkeakosken-kirkon-kohtalon-kirkko-puretaan-tontti-myydaan-200766962

Mitä ihmettä meillä on tapahtumassa ? Hävitämme ikivanhaa kulttuuria sekä laillisesti että laittomasti ?

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (9 kommenttia)

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Kristillisiä kirkkorakennuksia on - kuinka sen sanoisin - runsaasti. Oikeastaan niitä on aivan älyttömän paljon suhteessa niiden konkreettiseen tarpeeseen. Mikä mahtaa olla vaikkapa tavallisen maalaiskirkon käyttöaste tai "suorite", kun otetaan huomioon istumapaikkojen määrä ja kirkollisten tilaisuuksien kesto per vuosi?

Se ettei jumalanpalveluksia tai kastetilaisuuksia ole koko ajan menossa ns. täysille saleille, ei tietenkään ole peruste tuikata kirkkorakennusta tuleen, tasata parkkipaikaksi tai muuttaa kulttuuritaloksi. Sagrada Familia -pyhäkköön Barcelonassa jonotetaan ilmeisesti koko ajan, eikä sisäänpääsy todellakaan ole maksutonta. Myös Suomessa on turistien kansoittamia kirkkoja; minäkään en halua jättää tutustumista väliin, jos pistäydyn ennestään tuntemattomassa kirkonkylässä. Niin: "kirkon-". Kirkko leimaa taajamaa jo olemassaolollaan!

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Tenholan vanha kirkko on minulle rakas. Käy siellä aina silloin tällöin. Oli siellä yhden sukulaisen vihkiminenkin. Tenholan harmaakivi kirkko on 1200-1300 -luvuilta. Kellotapulin pikkukello 1100-luvulta on yksi maan vanhimpia. Komean kirkon seiniä koristavat 25 aatelissuvun alkuperäiset vaakunakilvet. Vaakunoista olen ottanut kuvia. Osa sammuneiden sukujen vaakunoita.

Tammisaaren kirkko on kaunis ja yksinkertainen, jollaisia alkuperäiset luterilaiset kirkot täällä ovat.

Käyttäjän usjussi kuva
Heikki Karjalainen

Koko Suomen nykyhistoria on luotu kirkkojen ja kirkkokuntien ollessa vahvoja. Roomalais-Kreikkalais-Luterilaisuuden kautta. Ja, niihin on aina liittynyt oleellisesti itse kirkkorakennukset.

Kysymys: mitä tapahtui maailmalla samaan aikaan, kun Hollolan vanha kirkko rakennettiin ?

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Manner-Euroopassa lopeteltiin keskiaikaa. Kolumbus päätyi Amerikkaan, Gutenbergin menetelmällä painettiin kirjoja ja Lutherin aktiivinen aika lähestyi. Ruotsia isännöi Sten Sture, mutta Kustaa Vaasa oli jo varttumassa nuorukaiseksi. Noin esimerkkeinä.

Käyttäjän usjussi kuva
Heikki Karjalainen

Oikein: Kolumbus löysi samaan aikaan Amerikan, kun Hollolan vanha kirkko rakennettiin suomalaisin voimin.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko Vastaus kommenttiin #4

En tiennyt / muistanut / tullut ajatelleeksi, että keskiaika jonka eteläisemmässä Euroopassa katsottiin alkaneen n. vuonna 400, "saavutti" Suomen vasta n. 1150.

https://fi.wikipedia.org/wiki/Keskiaika

Käyttäjän Kalle kuva
Kalle Pohjola

Heikin avaukseen; järjettömiä ja ilmeisestikkin tasapainottomia mieleltään nämä kirkonpolttajat, voisi jopa huumeillakin olla osansa.
En kuulu mihinkään uskontokuntaan, kuitenkin kirkkomailla vierailla paikkakunnilla käyn jos aikaa riittää. Kirkkomaat nimittäin ovat aitoa historiankirjaa.
Suomessa noilla saaristokuntien kirkkomailla ja ns ei kirkkomailla olen monen monta kertaa vieraillut. Kun ihminen hiljentyy lukemaan hautapaasien tekstejä, saattaa avautua paljonkin asioita, joita ei ole koskaan tullut ajatelleeksi.
Eestissä, varsinkin Peipsijärvellä jos muuallakin, tieni usein johtaa kirkkomaille. Erikoisinta on Eestissä, varsinkin tuolla idässä, haudat ovat usein sinällään, ristit joskus nuupahtaneet, ei mitään oikeastaan nurmikoiden kunnostusta; lienee hyvä näin.

Käyttäjän usjussi kuva
Heikki Karjalainen

Suosittelen ainakin muutamaa kirkkoa- Porvoon tuomiokirkko, jossa savun aiheuttama reikä katossa on ns. restauroitu. Siellä konsertoi silloin tällöin myös Kalevi Kiviniemi, mutta myös kirkon oma urkuri Jarkko Yli-Annala.

Tampereen Johanneksen kirkko, tuomiokirkko on vertaansa vailla Simbergin maalauksineen ml. huippu-urut ja, taas Kalevi Kiviniemi niiden ääressä. Edesmennyttä Matti Hannulaa moni jäi kaipaamaan.

Sammatin kirkko ja Västanfjärdin vanhat ovat kirkot ovat kirkko-kauneuden huippuja ja saman tyylisuunnan edustajia.

Nämä kaikki ml.kymmenet muut ovat historiamme aarteita.

... mutta Seilin saaren hirsikirkko, jossa on hauenpääliitokset hirsissään on niin vaikuttava, että tekee ihmisen hiljaiseksi. Seilin saari oli eristettyjen spitaalisten saari Turun saaristossa.

https://fi.wikipedia.org/wiki/Seilin_kirkko

PS. jos joku haluaa seurata fb:ssä esim. Reijo Vähälän juttuja, hän raportoi aina runoreissuillaan läpi Suomen kokemiaan kirkkoja.

https://www.facebook.com/reijo.vahala/posts/190356...

Käyttäjän Kalle kuva
Kalle Pohjola

Kyllä Heikki siellä Seilin saaressa monastikkin olen käynyt ja pätee mitä sanoit.
Sammatinkin kirkkomaa on minulle tuttu.
Högsåran ruttohautausmaa myöskin tuttu.

Mainos

Netin kootut tarjoukset ja alennukset