usjussi

Juhannus pois Tampereelta -> Västanfjärdiin

Huolimatta siitä, että Hatanpään Arboretum on yksi upeimpia paikkoja Suomessa kartanoineen ja ruusupuistoineen, järvineen ja meidän omine viljelypalstoinemme, suuntasimme uusiin tuttuihin maisemiin Kemiönsaareen- Västanfjärdiin ja sen keskustan tuntumaan taas kerran.

Ystävämme hankkivat sieltä vuosia sitten kesänviettopaikan K-kauppa Knalliksen
( kauppaa tehty 120 vuotta)  läheltä merenrannasta, joka on kuin toinen henkinen kotimme ruotsinkielisyyksineen- mutta sehän on vain hieno juttu meille.

Töitä hanskat käsissä, saunomista, loistavaa ruokaa, uimista ja tietenkin hyvää juomaa.

Aattona sää oli se kuin oli, mutta hälläväliä ! Kuohari nosti tunnelmaa.

Yhteisön suurin päätapahtuma on Juhannussalon nosto Sparkasensissa arvontoineen. Väkenä oli aina Kemiön keskustasta saakka suuri parkkipaikka täynnä. Arvontakuponkeja emme onnistuneet ostamaan- jokainen oli myyty loppuun heti. Juhannussalko puheineen ja hanurinsoittoineen
nostettiin. Vieressä on uusi tunnelmallinen virolaisen pariskunnan perustama laadukas tasnssirarvintola minigolfeineen ja lastenpuistoineen ym. Tunnelma oli käsinkosketeltava. Tervehdimme "kylän kunkkua" ja juttelimme tärkeimmistä kuulumisista. 

Västanfjärsissä on ollut myös suuri vanhojen laivojen veistämö, jonka entisen telakan kupeeseen on perustettu uusi kesäteatteri kalkkikaivoksen raunioiolle ja ravintola, joka alkaa tislaamaan myös giniä. Odotellaan tuotantoa.

Paluu kotiin Kemiön keskustan kautta kukka-yrttiloistoisen Westersin yrttipuutarhan kautta  Angelniemen lossiin. Mutta, milenkiintoista; Westerisn isäntä kertoi alueen vaurauden synnystä sen, että Vestanfjärdin laivanvatustamo 1800-1900- luvuilla rakensi puisia rahtilaivoja, joita sitten maaseudun isännät ostivat kimapassa  ja veivät tuotteita ja rahtia pitkin maailmaa ja hankivvat merkittävä varallisuuden, joka siellä ympäristössä näkyy.


... semmoinen Juhannus ja rengasmatka- suosittelen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän rkoski kuva
Raimo Koski

Västanfjärdin keskusta - aika vitsi. Silloin kun Kemiönsaarella oli vielä kolme itsenäistä kuntaa, Västanfjärd oli se vähäväkisin. 1 700 asukasta muistaakseni. Koko Kemiönsaarella asukkaita on noin 7 000, tosin kesäisin se taitaa paikoitellen kolminkertaistua ja Västanfjärdissä varsinkin.

Käyttäjän usjussi kuva
Heikki Karjalainen

… ja Hagavikenin perukassa on Kimin mökkilaituri- oho !

Käyttäjän Kalle kuva
Kalle Pohjola

Nuo seudut olivat aikanaan hyviä siika- ja kuhavesiä. Siellä tuli aikanaan kalasteltua kaverini mökiltä käsin.