usjussi

Me olimme terveitä kuin pukit lapsena 50-60-luvuilla - entä nyt ?

Maalla, lapsena asuessamme, kukaan ei ollut kuullut sokeritaudista, ei keliakiasta, ei laktoosi-intoleranssista, ei leukemiasta, ei masennuksista eikä paljoa muistakaan tämän ajan sairauksista.

Se, mikä oli tunnettua kaikkialla, olivat erilaiset rokot; vesirokko, tuhkarokko, vihurirokko ja tulirokko sekä säännölliset flunssa-aallot.

Mitä sukupolvien välillä on tapahtunut 1950-2010 välillä; tässä muutama asia, joka liittyy maalla asuneisiin.

- maalla möyrittiin maassa sananmukaisesti, metsissä, heinäladoissa, lumessa jne.

- porkkanat huuhdeltiin maasta otettuina vain tynnyrissä ja suuhun

- seikkailtiin, uitiin, kiivettiin puissa, nukutiin majoissa

- käytiin omenvarkaissa ja hiukan muissakin varkaissa

- juotiin täyttä, juuri jäähdytettyä lehmän täysmaitoa

- vanhemmat tekivät ruoat itse hyvista omista tai lähipeltojen anneista ja lihat naapurin possuista tai hallista

- kalat pyydettiin itse ja marjat sienineen metsistä

Elettiin vaatimattomasti, liikuttiin erittäin paljon, ei ollut cokiksia- oli vain Pyynikin helmeä joskus. Hampurilaiset olivat kotitekoisia silloin juhlapäivinä kuin oli.

Stemmaako mikään tänään tuohon elettyyn aikaan ? Harva asia stemmaa.

Siinäkö ne syyt tämän päivän sairauksiin ?

Kenenkään ei pidä loukkaantua, jos on kohdannut vaikeita sairauksia- tänään. Jokin tekijä kuitenkin on löytämättä tässä yhtälössa suhteessa 1950- 1960 lukuun ja 2010 – lukuun.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (14 kommenttia)

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Ennen kuin tuohon ottaa kantaa pitäisi saada kovaa faktamateriaalia siitä missä määrin mainitsemasi sairaudet todellisuudessa ovat lisääntyneet ja missä määrin kyse on tietoisuuden ja polemiikin lisääntymisestä.

Totuushan on, että odotettu elinikä on pidentynyt noin kymmenellä vuodella noista ajoista.

50-60 -luvuilla lapset kuolivat monta kertaa useammin tapaturmissa, esimerkiksi jäivät pyörällänsä auton alle, hukkuivat järveen, putosivat puusta pää edellä kallioon, j.n.e. Sen lisäksi olivat mainitsemasi rokot. Aikuisilla puolestaan ennenaikaisen poismenon aiheuttivat siihen aikaan paljon nykyistä useammin sepelvaltimotukokset ja sydänsairaudet.

Mutta hauskaahan lapsena oli. Kuten nykyajankin lapsilla.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Nt puhuit asiaa niin kuin Heikkikin. Kyllä lapsille tapaturmia sattui. Lipeääkin jonku muistan juoneen. Kavereideni pikkuveli jäi Päijänneajojen aikaan Lahden tiellä pyöräillessä auton alle ja kuoli. Se oli kamalaa. Yhden kaverin pikkuveli jäi myös auton alle ja vammautui. Paljon pahaa ja hyvääkin. Polio teki pahaa jälkeä. Ei ihan aina ole ruusuilla tanssittu.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Aiheessa tämän verran eteenpäin: 50-60 vuotta sitten kansakunnan ikärakenne oli paljon "leveäpohjaisempi" kuin nyt. Suuret ikäluokat olivat koululaisia, ja opiskelivat usein kahdessa vuorossa tai osa-aikaisesti, eikä maaseudun kouluja todellakaan lakkauteltu. Populaatiossa on epäilemättä ollut huomattavasti nykyistä enemmän elinvoimaa ja nuoruuden intoa.

Käyttäjän usjussi kuva
Heikki Karjalainen

Juha

Pitää paikkansa joskus. No, isäni, sodat käynyt ja hänen sisarensa elivät 90-kymppisiksi ja äitini 8o- kymppiseksi. Mummut ja vaarit lähes 85 v.

Kokonaisuutena, kun niputetaan kaupunkilaiset ja maaseutuväestö elinaikaodote on kasvanut. Erot eri väestöryhmissä ovat suuret, samoin oletko Kainuusta tai Ahvenanmaalta kotoisin.

.. mutta se syy, miksi mainitsemiani tauteja ei esiintynyt ihmetyttää ?

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Isoäitini isoisä eli yli 90 vuotiaaksi. Minulla on kuvakin hänestä. Kyllä ennenkin osa ihmisistä elin pitkään, ei vain nykyisin.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Eliniänodotetta korottaa juuri mainittu lapsikuolleisuuden väheneminen. Ei kukaan väitä ettei aikaisemminkaan henkiinjääneistä olisi voinut pärjätä yli 90-vuotiaaksi.

Sen sijaan on hämmästyttävää, että vielä vuonna 1989 lapsikuolleisuus oli tuplaten sen mitä se on nyt:

http://www.stat.fi/til/ksyyt/2010/ksyyt_2010_2011-...

Käyttäjän usjussi kuva
Heikki Karjalainen

Olihan tuo nuorilla kovaa menoa ja kaikenlaista sattui. Mutta edelleen tuo peruskysymys ns. sairauksista ei yhtene tähän päivään ja elämistapaan.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Keliakiaa ei luultavasti noihin aikoihin kunnolla tunnettu sairautena laajemmissa piireissä. Kun Suomen perusviljat ovat olleet ruista, ohraa, vehnää ja kauraa, niin niitähän nyt on pitänyt syödä joka tapauksessa, jos ei nälkään ole mielinyt kuolla. Sen sijaan jauhoallergiaa poteneet kyllä tunnistettiin jo tuolloin. Omalla kansakoululuokallanikin oli eräs poika, joka ei voinut syödä kotimaisia viljatuotteita, mikä oli oudolta kuulostava poikkeus niihin aikoihin.

Hiukan sama tausta on laktoosi-intoleranssilla. Suurin osa maailman väestöstähän "potee" laktoosi-intoleranssia, mutta siitä ei juuri piitata, koska on luontevaa, etteivät aikuiset juo maitoa. Useimmissa maailman maissa itse asissa maidon juominen lakkaa siinä vaiheessa, kun sitä ei enää äidin rinnasta heru.

Suomalaisilla ei tässäkään kohden ole juurikaan ollut vaihtoehtoa. Maito on ollut arvokas hivenaine- ja vitamiinilähde näillä leveysasteilla aikoina, jolloin talvisaikaan ei ollut saatavissa mitään tuontielintarvikkeita eikä ollut pakastustekniikkaa olemassa. Suomalaisten geeneissä (vastoin joidenkin väittämää) on huomattavasti vähemmän laktoosi-intoleranssia kuin eteleäisemmän leveysasteen ihmisillä. Sitä on varmaan saman verran ollut jo aiemminkin, mutta ilmavaivat on vain kestetty, niin itsensä kuin läsnäolevien lähimmäistenkin taholta.

Sokeritaudit eivät ole lapsilla kovinkaan yleisiä nykyäänkään, mutta myös ne pystytään diagnosoimaan paremmin kuin ennen. Astman kohdalla uskoisin, että sen yleistyminen liittyy pitkälti kosteusvaurioiden aiheuttamiin sisäilmaongelmiin. Taloissa on nykyään paljon vesipisteitä ja kunnallistekniikan yleistyminen alkoi juuri joskus 60-70 -luvuilla maaseudulla, mikä tarkoittaa sitä, että putket ovat alkaneet simahdella tässä viimeisten viidentoista vuoden aikana. Kosteusvaurioita ei tullut taloihin, joissa käytiin puuseessä ja vesi haettiin kaivolta.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Ensimmäiset keliakia-diagnoosit annettiin pitkällisten tutkimusten jälkeen tietääkseni 60-luvulla. Sokeritautia toki esiintyi 50-luvullakin ja leukemia ym.
Coca-cola tuotiin suomeen v. 1952, mutta ehkä sitä ei ollut kyläkaupassa. Join sitä ensimmäisen kerran Hesassa enkä tykännyt.
Minua pakotettiin juomaan lasillisen maitoa joka päivällisaterialla vaikka se oksetti. Edelleen toimii oksennusaineena vaikka nykyisin muutoin maun ja vatsahappojen takia joisin maitoa. Lapsena piimä olisi maistunut.
Kaikki ns.lastentaudit eli rokot ja sikotauti olen sairastanut, silloin pidettiin tärkeänä että niitä sairasti ennen aikuisikää jolloin jälkitaudit olisi voinut olla varsin ikäviä.

Käyttäjän usjussi kuva
Heikki Karjalainen

Tulkintani on aika yksinkertainen:

Yksinkertaista elämää, yksinkertaisine huveineen, valtavasti monipuolista liikuntaa monipuolisessa ympäristössä ja terveellistä lisäaineetonta ruokaa, minkä maha veti.
Pitkät unet, eikä kupeksittu minkään härpäkkeen perässä ellei oltu rakentamassa kideradioita.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Blogistasi huokui, että tuo on juuri se sanoma, jota ajoit takaa. Kuulostaa toki hyvin nostalgisen positiiviselta, mutta olen melko varma siitä, että tämän vuosikymmenen lapset ovat tilastojen mukaan terveempiä kuin 50-60 -luvuilla - kaikesta huolimatta.

Käyttäjän usjussi kuva
Heikki Karjalainen

Juha

... kun saisi vielä tutkittua faktaa asiasta ml. mielenterveys, liikalihavuus jne.. Olen kyllä näin sormituntumalla eri mieltä.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #13

Faktoihin perustuva vertailu on vaikeata, koska kovaa dataa ei tällaisista asioista ole saataville kovin hyvin 50-60 -luvuilta.

Mielenterveyteen kiinnitetään nykyään enemmän huomiota ja poikkeamiin puututaan herkemmin, samoin niitä diagnosoidaan oireyhtymiksi, kun ennen ilmiöillä oli arkisempi ilmaisu. Sosiaalifobiaa poteva oli "ujo", narkolepsiaa sairastava oli "vetelys", ADHD-pojat olivat "kurittomia kakaroita" j.n.e.

Nykyajan lapset kasvavat kaikesta huolimatta keskimäärin enemmän normiperheissä kuin aiemmin. Nykyään ei ole sotaorpoja, nälkää näkeviä, mielivaltaisen väkivaltakasvatuksen uhreja kovinkaan paljon ja lasten psyykkiseen kehitykseen kiinnitetään muutoinkin enemmän huomiota.

Kun katsoo nykyajan varhaisnuoria kuinka he esiintyvät Idolsissa, perustelevat pienimuotoista yritystoimintaa jo ennen täsyi-ikäisyyttään, vastailevat sujuvasanaisesti toimittajien kysymyksiin TV:ssä silmät tiukasti kameraan katsoen, niin voi kyllä todeta, että nykynuorison sosiaaliset taidot ja siihen liittyvä rohkeus sekä hyvä itsetunto ovat aivan toisella tasolla kuin 50-60 -luvuilla. Kehitys on siltä osin ollut positiivista.

Käyttäjän usjussi kuva
Heikki Karjalainen

Tässä pähkähulluuden esimerkki, jossa maidon luonnollinen rasva sekä teollisesti valmistettu kiistanalainen margariini ovat parempia kuin esim. luonnollinen voi.
https://yle.fi/uutiset/3-9929107

Mm. asiaa laajasti tutkinut lääkäri Antti Heikkilä on ankarasti vastaan näitä kevyttuotteita, joiden rasva on useimmin korvattu sokerilla. Aito voi, juusto ja kerma maltillisesti käytettynä ovat kokonaiterveellisempiä kuin teknorasvat.

"Teknorasva", margariini: rasvat saadaan jauhetuista ja puristetuista auringonkukista, soijasta jne. Rasva-aihio sekoitetaan heksaniliuokseen( puhdistettu bensiini), jonka jälkeen saadaan tasainen rasvaliuos. Heksaani haihtutetaan pois ja muut epäpuhtaudet (kuoret jne.) siivilöidään pois.
Lisätään erilaisia väriaineita kuten karotiini(porkkanan väri) ja mausteita, vitamiineja ja suolaa.

http://medianvahtikoira.blogspot.fi/2012/01/totuus...

https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/71955-ala-syo-kev...

http://magneettimedia.com/kasvirasvojen-valmistusp...

PS 1. Näitä prosesseja seurasin työssäni Unileverissä, Paasivaaralla Helsingin Herttoniemessä.

PS 2. 5-60-luvun lapset söivät pääasiallisesti puhtaita luonnontuotteita ennenkuin 1. margariinit ja Atlantat tulivat

Mainos

Netin kootut tarjoukset ja alennukset